Blog 5 ways for higher engaged employees | Inprove

Medewerkers Betrokkenheid: 5 manieren die de engagement van jouw medewerkers verhogen

Wist u dat een persoon gemiddeld meer dan 90.000 uur in zijn leven aan het werk is? Lang he!

Maar dan komt de volgende vraag; Hoe zorg je ervoor dat je 90.000 uur lang je medewerkers boeit, motiveert en blijft uitdagen? En dan daarbij nog eens, hoe draag jij als werkgever bij aan hun algehele werkgeluk? Hoe zit het binnen uw organisatie met de medewerkersbetrokkenheid?

Laten we eens wat verder kijken, medewerkersbetrokkenheid wat is dat eigenlijk? Volgens een onderzoek van Forbes is medewerkersbetrokkenheid; ‘De emotionele betrokkenheid die een medewerkers heeft met de organisatie en haar doelen’. Het is dus niet hetzelfde als medewerkerstevredenheid of als werkgeluk. Medewerkers blij maken is iets anders dan medewerkers betrokken maken. Betrokken medewerkers houden van hun werk, geloven in hun werkgever, de bedrijfsdoelen en de manier waarop zij zaken doen.

Als we het artikel van Gallup lezen, lees je dat wereldwijd slechts 30% van de werknemers bezig is met hun werk. Meer dan 50% van de werknemers zegt dat zij niet betrokken zijn en bijna 20% zegt dat zij ‘actief betrokken waren’. We kunnen dus concluderen dat medewerkersbetrokkenheid een serieus onderwerp is. Door die feiten te kennen, wordt het tijd om te weten hoe betrokken uw medewerkers zijn en hoe u dit kunt verhogen.

Hierbij vijf manieren!

1. Onderzoeken
Weet u exact hoe uw teamleden de werkomgeving ervaren? Waarschijnlijk niet en dat is helemaal niet vreemd. De kern van medewerkersbetrokkenheid ligt niet langer bij de werknemer om gelukkig te zijn, maar eerder bij de manager om ervoor te zorgen dat elke werknemer zich gewaardeerd voelt in zijn rol, dat de werknemer wordt ondersteund door zijn manager en verbonden is met het doel van het bedrijf. De INPROVE medewerkers onderzoeken hebben bewezen de motivatie, betrokkenheid en begrip te vergroten. U kunt meer gegevens over uw team genereren en een duidelijk beeld krijgen van de huidige betrokkenheid in uw organisatie.

2. Gamification
Gamification betekend niet dat je een spelletje maakt. Het betekend dat de HR-initiatieven leuker en boeiender worden voor de medewerkers zonder de geloofwaardigheid ervan te ondermijnen. Gamification helpt medewerkers te motiveren, ze te voorzien van positieve feedback en ze worden spelenderwijs gestimuleerd hun kennis te verbreden. Betrokkenheid is de belangrijkste maatstaf voor het succes bij gamification. Eerdere gamified projecten van INPROVE lieten zien dat de betrokkenheid van organisaties met 80% steeg na het spelen van The Hunt. Een gamified Mystery shopping project, volledig gericht op het verhogen van de medewerkersbetrokkenheid

The Hunt is een alternate reality game (ARG) waarbij de echte wereld door een boeiend achtergrondverhaal wordt veranderend in een spelomgeving. Verschillende factoren zoals online kanalen, mystery shoppers en invloeden van buitenaf worden gebruikt tijdens het spel, hierdoor is onvoorspelbaar en interactief. Lees meer over The Hunt in onze andere blog.

‘Generatie Z is meer en meer gefocust op het gebruik van al hun kennis, vaardigheden en creativiteit. Zij zijn blijvend op zoek naar uitdaging, vrijheid en onafhankelijkheid op het werk, precies wat gamification nog relevanter maakt!

3. Werken waar jij wilt
Het Corona virus dwingt ons om te wennen aan flexibeler en meer virtueel te werken. We kunnen wel stellen dat dit momenteel centraal staat in werkend Nederland. Volgens Globalwork zegt 68% van de medewerkers wereldwijd het thuiswerken als zeer succesvol te ervaren. 77% van de medewerkers is tevreden met de flexibiliteit die het thuiswerken met zich meebrengt en zij geven aan dat zij het gevoel hebben dat zij thuis productiever zijn dan op kantoor. Met die resultaten in het achterhoofd raden wij u ten zeerste aan om het nieuwe werken te omarmen en het thuiswerken ook na de Coronacrisis voort te blijven zetten. Uiteindelijk brengt het ook een hoop voordelen met zich mee. Zo zullen uw medewerkers zich meer gewaardeerd voelen, het zal de betrokkenheid vergroten en het geeft de medewerkers het gevoel dat u hen vertrouwd.

4. 360 graden feedback
Wat heeft medewerkersbetrokkenheid te maken met uw managers? Nou alles kunnen we wel zeggen. Het Gallup rapport uit 2017 concludeerde dat werknemers die voor zeer betrokken manager werken in totaal 59% meer betrokken zijn dan werknemers die werken voor niet-betrokken managers. Dit klinkt logisch toch? Managers maken of breken de ervaring voor hun teams. Hoe weet u of uw managers echt oprecht betrokken zijn of dat zij gewoon hun werk doen zonder enige motivatie?

Het 360 graden feedbackonderzoek van INPROVE kan een uitkomst zijn. Met deze onderzoeken meet u niet alleen de betrokkenheid van uw medewerkers, maar krijgt u ook duidelijke inzichten in het leiderschapsgedrag. De uitkomst geeft u nieuwe inzichten en feedback op de eigen persoonlijke ontwikkeling. U kunt hiermee de betrokkenheid van het hele team vergroten, je krijgt feedback van medewerker naar manager, maar ook van medewerker tot medewerker. Een uitstekende tool om de talenten in uw organisatie te ontdekken en aan de slag te gaan met de persoonlijke ontwikkelingen binnen uw organisatie.

5. BYOD (bring your own device)
Eerder in deze blog spraken we al over generatie Z (geboren tussen 2001 en 2015). Dit is momenteel de grootste groep die actief is in het werkveld. De grootste overeenkomst die zij hebben, is dat zij ALTIJD verbonden zijn met elkaar via een mobiel apparaat. Waarom zou u ze het daarom niet ook tijdens het werk laten gebruiken? BYOD vergroot de betrokkenheid van de medewerkers door goedkeuring te geven om hen te laten werken zoals zij dit graag willen en wanneer ze dit willen. Op de lange termijn leiden deze kleine goedkeuringen tot grote prestaties. Dus help hen met hun talentontwikkeling en stimuleer ze door hun eigen apparaten te laten gebruiken (wie weet leer je er nog iets van 😉)

Deel dit bericht: